TP Cat5 og Cat6 koblingsskjema

Skal man velge T-568A eller T-568B? Det finnes flere standarder å kople TP (Twisted Pair)-ledninger etter. Her er cat5 og cat6 koblingsskjema.

tp_panelKopling i patchepanel eller veggboks

Også kalt «BLOG» : 

 BLue, O range Green (og brun til slutt)

 KORT OM TP-KABEL:

 • TP står for Twisted Pair.
 • UTP er uskjermet. STP er skjermet.
 • CAT 5 kan strekkes inntil 100 meter.
 • Lederne må ikke rettes ut mer en
  1cm ved termineringspunktene.
 • Bøyeradiusen skal minimum være 4
  ganger kabelens diameter.
 • Kabelen må ikke strekkbelastes
  med mer enn 10 kg.
 • Helfarget ledning skal alltid på
  parttalls-pinne

 

For å lage en crossover-kabel,
koples kabelen etter T-568A i
ene enden, og T-568B i andre.

Patchekabler – RJ-45 plugg

T-568A«Vanlig» CAT 5 kabel tp_t568a  T-568B – Brukes i Europa
Brukt i de fleste ferdige CAT 5-kabler. Brukes også i CAT 6 kablingtp_t568b
Pin Farge  Par  
 1 Grønn/hvit SendData +
 2 Grønn 3 SendData –
 3 Orange/hvit 2 MottaData +
 4 Blå 1 -ubrukt-
 5 Blå/hvit  1 -ubrukt- 
 6 Orange 2 MottaData – 
 7 Brun/hvit 4 -ubrukt- 
 8 Brun 4 -ubrukt-
Pin Farge  Par  
 1 Orange/hvit 2 SendData +
 2 Orange 2 SendData –
 3 Grønn/hvit 3 MottaData +
 4 Blå 1 -ubrukt-
 5 Blå/hvit  1 -ubrukt- 
 6 Grønn 3 MottaData – 
 7 Brun/hvit 4 -ubrukt- 
 8 Brun 4 -ubrukt-

Dette dokumentet  kan lastes ned som PDF

Ansvarsfraskrivelse: Denne informasjonen er kun ment som generell informasjon og trenger nødvendigvis ikke være korrekt

14 comments

 • Mikael Vikse

  Jeg ser at jeg rekkefølgen jeg har brukt i begge endene er T-568A, men det er vel ingen forskjell på ledningene som ville gjort noe utslag hvis jeg byttet om på rekkefølgen (samme i begge ender)?

 • Jørgen

  Hei, hvilken vei er pluggen på tegningen??

 • John Robin Nilsen

  Hei ,
  Skal koble opp en Cat5e dobbel veggboks som skal ha data ut på begge porter.
  Veggboksen blir koblet fra altibox med en T-568B koblet kabel og så skal jeg ha data utgang på begge porter og lurer på om jeg skal følge B anvisningen på kobling rekkene og om jeg og skal koble jumper ledninger mellom koblingrekken til begge porter siden det er jo bare en kabel inn fra altiboxen og jeg skal bruke begge porter i vegguttak .

  • Arvid Nornes

   Hei John Robin,

   jeg vil sterkt anbefale deg å kun ta ut et punkt på en kabel, og heller sette opp en rimelig swith og dele signalet via denne. Eller, strekke to kabler 😉

 • Daniel

  Hei,-
  En ny case til deg.
  Har et svakstrømsskap, der kommer det fiber inn som går rett inn i router (GET)
  Internett fungerer fint (trådløst)
  Fra dette skap har jeg trukket cat 6 kabler til diverse rom. Tanken er da og ha RJ45 plugg i svakstrømsskap som jeg plugger i router og i den andre enden et enkelt vegguttak ( elko)

  Skal det kolbes likt i begge ender da?

  Mvh
  Daniel

 • jobo

  Ja Daniel

 • Siden det kun er halvparten av lederene som faktisk benyttes til å sende/motta signal, kunne jeg da i stedet benyttet en 2-par kabel? Skal grave ned en kabel på ca 50 m mellom to bygninger, for å kunne dele et internettabonnement. Anbefaling på type kabel, og type tilkobling i hver ende?

 • Daniel

  Hei ,
  Har koblet opp en dobbel veggboks fra elko som skal ha data ut på en port og tv på en. Trukket to kabler, cat5e, tror eg, fått i fra han far. Hvite kabler er byttet ut med svarte, vet ikkje om det har noe å si…
  Veggboksen blir koblet fra altibox med en T-568B kobling.
  Fikk kontakt med pc, men får feil på nettverket. Tror det er noe Ip greier. Har forsøkt å bruke manuell DNS hentet fra altibox.no, det funket ikkje. Noen forslag?

 • Roger Bø

  Hei.

  Har nettop fått innlagt fiber fra Canal digital/Telenor. Har ikke fått veldig mye informasjon fra Canal digital om detaljer angående oppkobling av flere TVer. De selger en boks som kan kobles til via kabel eller trådløst fra installert dekoder.(T vee box)
  Har fått vite at Cat 6 kabel leder fiber signaler best og lurte på om noen har tips til om eg bør gå for skjermet-uskjermet kabel til dette også om noen som selger dette på rull (100-200m)?

  Mvh
  Roger

  • Tommy Grimholt

   Hei.
   Skal dog ikke bruke dette i forhold til fiber, men jeg har nettopp trukket en CAT6-kabel omkring 60-70 meter fra hovedhuset og over i en leilighet i garasjen, slik at vi kan dele internettabonnement. Aner ikke om dette er total krise, men kjøpte en 100m rull med CAT6 UTP kabel på Biltema for 399.-, og skal nå sette på RJ-45 plugger på denne. Meget rimelig løsning om ikke annet. Kan komme med videre info når selve oppkoblingen er gjort.

   Mvh Tommy

   • Roger Bø

    Hei, Takker for tips. Håper det virker då. Har et anstrengt forhold til Biltema og elektriske komponenter…men kan jo være bra. Ja hadde vert greit og vite åssen det virker….hvor mye kapasitet du klarer å få til med dette.

    Mvh
    Roger

 • kenneth

  Når det gjelder categori kabler er dette viktig å kunne om du skal behandle Categori kabler. http://www.irontech.no/interface/ethernet.html
  Det er viktig at skal kabler legges i nærhet at uskjermet strømkabler, lysarmaturer etc. Må det være en skjermet Cat-6A stp kabel. Denne termineres på iso-plugg og en må beholde skjermingen hele veien inn i pluggen for at støy ikke skal smitte inn på kabel.

  Det skal også være 13mm revolvering maksimum uttak av revolveringen av parene samt 45mm fra ledningene til kappen på kabelen. Dette er også for å forhindre støy og senking av kabelens hastighet.
  Jeg personlig ville valgt å spandere på noen ekstra kroner å kjøpe en Categori 5e kontakt å terminere Cat-6 kabelen på. Å så kjøpe en patch-kabel for å patche mellom pereferi-utstyret… Dette gjør hvertfall jeg som telekommunikasjons lærling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.